beatlerin kalitesi artarken liriklerin kalitesizleşmesi - bol sözlük

beatlerin kalitesi artarken liriklerin kalitesizleşmesi



başlık no:18640 okunma:2017





  1. Türkçe rap de son yıllarda gözlemlediğim durum. tabi ki istisnalar var çok sağlam diyebileceğimiz lirikler yine çıkıyordur arkadaşlar ama bu durum istisnalardan öteye geçemiyor maalesef. haydi gelin bu konuyu hep beraber inceleyelim.

    aslında mc'ler eskiden beri bir sonraki yaptıkları albümlerinde hep şunu dile getirdiler. "güçlü sound" , canlı estrumanlar kullandık, alt yapılara önem gösterdik... bu tabi güzel bir şey ve beatmakerlar gerçekten daha profesyonel işler çıkarmaya başlamışlardı genel olarak. artık parçaları dinlerken cılız bir ritim üstünde basit bir melodiden ibaret müzikler dinlemiyorduk. lakin rap müzikte "esas çocuk" diyebileceğimiz lirik kalitesi günden güne azalıyordu. buna verebileceğim en yakın ve bunu anlatan güzel örnek "şimdi sans" albümüdür. albümün çıkış parçasının sözlerine göz atarsanız sadece kafiye olsun diye yazılan satırları görebilirsiniz. mc'ler artık biraz daha flow ve kafiyeyi ön plana çıkartan işler yapıyorlar genel olarak. bu durum benim gibi rapi en başta anlattığı hikayesi için dinleyenleri rahatsız ediyordur sanırım. rapin içinin boşaltılması gibi geliyor bu durum biraz bana.

    az önce bahsettiğim gibi eskiden cılız bir ritim üzerine basit melodili şarkılar vardı ama üstüne yazılan sözler bir hikaye anlatırdı. bugün herkesin "eski bilmemne" diye bahsettiği isimlerde aradığı yegane şey aslında bu bana kalırsa. yoksa kastedilen şu tarz bu tarz değil. bunun istisnaları var tabiki bana göre. örneğin contra hiç bir önceki parçasını aratmadı bana dinlerken veya hayki hep ortalamanın üstünde kaldı liriksel anlamda. umarım bu eski yeni tartışmalarında klişeleşmiş olan "diss parçaları istiyorlar, yee küfür istiyorlar" tarzında ki ucuz bakış açısı değişir bazı insanların. insanlar onu istemiyor çünkü, insanlar rapin bir amacı, bir hikayesi, bir konusu , ağacın dalını dahi anlatsa ona edebi bir bakış açısı getirmesini istiyor. diğer yapılan tüm flow, kafiye gibi unsurlar işin kreması çünkü. ama siz artık pastayı vermeden krema vermeye çalışıyorsunuz. olmuyor.
    stenben
    21/3/2017 18:14
    heart_plus : 6 stat_minus_2 : 0 


  2. bir kaç ay önce facebook üzerinde bi grupta rap müziğe merak salmış bir arkadaş "kayıttayız" başlığıyla canlı yayın açmıştı. bu arkadaşlar bilgisayarlarının başında kayıt alırlarken yaklaşık 200-250 kişi de izliyordu. yayında ki arkadaşlar günümüz beatlerinin üzerine tamamen boş, küfür dolu hatta kafiyesi bile olmayan bir şeyler söylüyordu. izleyenlerden birisi "sözler çok saçma değil mi?" diye sorunca da "kanka rap bu insanlar söze değil müziğe bakıyor, kafa sallıyorlar" gibisinden bi cevap verdi.

    gerçekten de artık insanlar sözlere bakmıyor, rap müzik artık sadece arkada ses olsun diye açılan müziklere döndü. çok az kişi anlamlı şarkı yapmak için çabalıyor, çok az kişi kulaklıkta dinlenmeyi tercih ediyor. bence kesinlikle arz-talep meselesiyle ilgili, dinleyiciler umursamadıkça rapçilerde yollarını ona göre çiziyorlar ortaya da bomboş işler çıkıyor.
    eskiden en kötü rapçi bile bi şeyler anlatmaya çalışıyordu şimdi en iyi rapçiler hiç bir şey yazmadan şarkı çıkarıyor.
    acapella
    21/3/2017 18:27
    heart_plus : 0 stat_minus_2 : 0 


  3. yazdıklarına tamamen katılıyorum haklısın ancak şöyle bir durum var. her arz kendi talebini yaratır. say kanunu bu konuyu anlatıyor. bizdeki atasözü haliyle "her topal satıcının bir kör alıcısı vardır". yani aslında bugün türkiye'de bu talebi yaratanlar yine bu arzı oluşturan insanlardır. basit tabirle toplumu yönlendiren insanlardır. örneğin 50 cent'in buraya getirilmesi zamanında türkiye'de "şekerimi yala" diyen bir adamın toplumun hemen hemen her kesimi tarafından sevilmesi. bir zamanlar dizilerde saçma sapan tipler olurdu sözde rap müziği temsil eden ilgilenen. yea yow diyerek el hareketleri yapan. halbuki hiç bir mc günlük hayatında o şekilde değildi. bunlar şarkılar da kullanılan küçük kalıplardı. kısaca anlatmak istediğim bugün toplumun istediği aslında arzın topluma verdiği, bak bu iyidir dediğidir. hani rap müzik fon müziği olamazdı (ki buna tamamen katılmıyorum bazen olabilirde) mc'ler çok çabuk vazgeçtiler bu söylemlerinden.
    stenben
    21/3/2017 18:38
    heart_plus : 1 stat_minus_2 : 0 


  4. bunun bir step daha kötüsü,

    (bkz: liriklerin kalitesi artarken beatlerin kalitesizleşmesi)

    şayet bu durumda dil bilmeden dinleyen yabancılar için de çekilmez bir hal alacaktır.
    anonim
    21/3/2017 19:12
    heart_plus : 0 stat_minus_2 : 0 




  5. yaşın büyümesi ve gençken benzerleri anlamlı sanılan liriklerin değersizliğinin görülmesi şeklinde de gerçekleşebilir...
    iki hece
    27/7/2018 15:45
    heart_plus : 1 stat_minus_2 : 0 


  6. ne yasarsan onu yazarsın. Turkiyede bu muzik artik para kazandiriyor ve bu adamlar yillardir bunu bekliyordu. Dunyada oldugu gibi bir muzik populerlesirse sozleri sadece eglendirmeye yonelik lay lay lom olmalidir. He tabi diger muzik turlerinde aglamakli muziklede populer olunuyor ama rap icin bu kategori zaten hic olmadi dimi ? yada oldu mu ?
    mrerhanynk
    28/7/2018 03:10
    heart_plus : 0 stat_minus_2 : 0 


  7. trap.

    başka açıklaması yok.

    gerçi trap değil moojin mumble rapin etkisi. bitse de boombap dinlesek.
    anonim
    28/7/2018 03:53
    heart_plus : 1 stat_minus_2 : 0 


  8. bence nitelikli söz anlayışını 'ağlamalık' noktasına indirgememek gerekir hocam. lay lay lom bir beat üzerine bile eğlenceli de olsa nitelikli sözler yazılabilir. ya da duygusal olmak için illa salya sümük olmaya gerek yoktur. esasında dünya genelinde, ağır beatler üzerine nitelikli ve insaları kulüplerde eğlendirmeyecek türden sözler yazıp belli bir popülariteye ulaşan rapçiler var. -nathan john feuerstein gibi-
    türkiye'de o standarta ulaşılabilse neden olmasın aslında
    ataturkun arkasinda seftali yiyen adam
    28/7/2018 03:55
    heart_plus : 1 stat_minus_2 : 0 


  9. haklı bir isyan..
    jsclerk
    28/7/2018 18:58
    heart_plus : 1 stat_minus_2 : 0 


  10. Boş entry boş başlık.
    650 gayme maas
    28/7/2018 19:44 ~ 28/07/2018 23:47
    heart_plus : 0 stat_minus_2 : 5 


  11. Bu durum için mclerin en sık başvurduğu bahane “dünya değişti bizde update olmalıyız sonuçta onlardan beslenerek yaptığımız bir iş bu”. Ben buna katılmıyorum farklı soundlarla beslenerek manipule edilmeye bu kadar açık bir müzik tarzında geride kalmamak adına veya dur lan bizde yapalım kafasında herkesin aynı şeyi birebir yapması bir yanlışlığın işareti.Şehinşah gibi kendi tarzına uyarlamak ve yakışması çerezlik işler haricinde direk olarak kopyalamak bozulacak bir çizgisi olmayan, rap yapan normal insanların yarattığı küçük bir piyasanın içinde olduğumuz hissiyatı yaratıyor bende
    Müzik manipülasyona açık, icracı fazla olmamalı
    longcastle
    29/7/2018 01:58
    heart_plus : 0 stat_minus_2 : 0 


  12. fb | twt | youtube | insta | spotify | anket | uyarı | devlog

    bol'da yer alan içeriğin doğru veya güncel olduğu hiçbir şekilde iddia veya garanti edilmemektedir. burada okuduklarınız sizi dehşete düşürürse türkçe rap ansiklopedisine de göz atmayı deneyebilirsiniz.
    hukuka aykırı olabileceğini düşündüğünüz içerikler titizlikle incelenip gereği düşünülmektedir. sözlüğü reklamsız görüntülemek isterseniz üye girişi yapabilirsiniz. soğuk içiniz.

    rastgele gururlarımız: